2021. szeptember 25., szombat

Mogyorótorta


A torta aljához és tetejéhez: 20 dkg mogyoró 2 teáskanál kristálycukor 6 tojásfehérje 20 dkg porcukor 20 dkg keményítő só
A tésztához: 30 dkg vaj 30 dkg kristálycukor 6 tojás 20 dkg liszt 20 dkg burgonyakeményítő 10 dkg pörkölt mogyoró 
A krémhez: 30 dkg vaj 30 dkg porcukor 10 dkg pörkölt mogyoró

A torta aljának és tetejének elkészítése:

  • A mogyorót egy teáskanálnyi cukorral együtt a mixerbe daráljuk finomra.
  • A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
  • Keverjük a habba egymás után a porcukrot, a darált mogyorót és a keményítőt.
  • Vegyük ki a sütőlemezt a sütőből és borítsuk sütőpapírral. Egy ceruzával rajzoljuk körbe a papíron a tortaformát, pontosan követve annak falát. Jelöljük ki ezzel a módszerrel két 24-25 cm átmérőjű kört. Vajazzuk ki vékonyan majd lisztezzük a papírt.
  • Gyújtsuk be a sütőt. (Gázsütőt 140 fokra, elektromosat 160 fokra.)
  • Tegyük át kanállal a fehérjéből készített keveréket a normál fejjel ellátott habzsákba, és töltsük ki vele a sütőpapírra rajzolt köröket, körkörösen mozgatva a habzsákot, önmagába visszakanyarodó spirált formázva.
  • Süssük 45 peric meleg sütőben. Ha megsűlt vegyük ki a sütőből és válasszuk le óvatosan a papírról a korongokat, hogy azok ne törjenek szét. Hagyjuk kihűlni.

A  tészta elkészítése:

  • Állítsuk 10 fokkal magasabb hőmérsékletre a sütőt.
  • Egy tálban dolgozzuk kézi habverővel lágy krémmé a megpuhult vajat és a cukrot.
  • Ehhez keverjük hozzá a tojások sárgáit, a lisztet, a keményítőt és a mixerben finomra darált mogyorót, továbbra is a habverő segítségével.
  • A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd dolgozzuk az előző masszához.
  • Vajazzuk és lisztezzük/zsemlemorzsázzuk ki a formát, töltsük bele a masszát.
  • 20 percig süssük az előmelegített sütőben.

A krém elkészítése:

  • Keverjük el alaposan a megpuhult vajat és 24 dkg porcukrot, hogy lágy krémet kapjunk.
  • Ezután keverjük a krémbe kanállal a finomra darált mogyorót.

 

A torta összeállítása:

  • A torta alját a sütőrácson hagyva vonjuk be mogyorókrémmel.
  • Erre helyezzük rá a tésztakorongot, amelyet szintén kenjünk meg krémmel.
  • A krémből tegyünk félre két evőkanálnyit.
  • Ezt követően óvatosan rakjuk át a süteményt egy tálra, és fedjük le a harmadik koronggal.
  • Végül vonjuk be a tortát a félretett krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Túrós zsemle

 Hozzávalók: 100 gramm liszt, 100 gramm búzadara, 15 gramm sütőpor, 4 gramm só, 250 gramm zsírszegény túró, 1 tojás A hozzávalókat összekeve...