2022. március 13., vasárnap

Túrós zsemle

 Hozzávalók:

100 gramm liszt,

100 gramm búzadara,

15 gramm sütőpor,

4 gramm só,

250 gramm zsírszegény túró,

1 tojás


A hozzávalókat összekeverem, zsemléket formáztam.

180-190 fokon megsütöttem.











2021. december 12., vasárnap

Banán palacsinta

Ez szintén ugyanúgy készül, mint az előző 2 palacsinta.

Igazából ez volt az első verzió 😀

150 gramm banánt, 66 gramm lisztet és 180 ml tejet összeturmixoltam. 

Egy teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöttem, 1 palacsinta kb 1,5-2 evőkanálnyi.

Nagyon finom, nem teszek egyik változatba sem cukrot vagy édesítőszert.

Sokszor péksütemény helyett eszem.



Szőlő palacsinta

A recept ugyanaz, mint a sütőtökösnél.

150 gramm magozott, héj nélküli szőlőt, 66 gramm lisztet és 180 ml tejet összeturmixoltam. 

Egy teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöttem, 1 palacsinta kb 1,5-2 evőkanálnyi.




Sütötök palacsinta

150 gramm sült sütőtököt, 66 gramm lisztet és 180 ml tejet összeturmixoltam. 

Egy teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöttem, 1 palacsinta kb 1,5-2 evőkanálnyi.




2021. november 21., vasárnap

Főzés nélküli túrógombóc

140 ml tejből, 36 gramm búzadarából, 6 db édesítő tablettából sűrű tejbedarát főzök. Majd beleforgatok 250 gramm zsírszegény túrót. 

Leveszem a tűzről és jól összekeverem.

Miután kihűlt kis gombócokat készítek.

A tetejére ízlés szerint mehet fahéjas eritrit, lekvár, tejföl.


2021. október 17., vasárnap

Túrós rúd

250 gramm zsírszegény túró
1 gramm szódabikarbóna
4 gramm só
125 gramm liszt
67 gramm kefir

Minden hozzávalót összegyúrtam. Két sütőpapír között kinyújtottam. Rúdakat vágtam és gázsütőben 5-ös fokozaton megsütöttem.
Akkor jó, amikor a teteje már kezd purulni.

Szőlő palacsinta


Szőlő 155 g (héj és mag nélkül)

Tej 100 g 

Viz 88 g

Liszt 100 g 

Kókuszzsír 2 g 


Turmixgépben összeturmixoltam az összes hozzávalót 

Majd zsiradék nélkül teflon serpenyőben megsütöttem.

1 palacsinta 1-2 ek masszából készült.









2021. szeptember 26., vasárnap

Téli fagyi (70-es évek téli fagyija) recept

Férjem nagyon szereti a téli fagyit, de amiket mostanában lehet kapni nem ízlenek Neki. Mindig azt emlegeti, amit a 70-es években kisgyerekként evett.

Véletlenül találtam ezt a receptet, és a névnapjára elkészítettem. Nagyon ízlett Neki, a legnagyobb dícséret az volt, amikor azt mondta, hogy ez végre olyan téli fagy, amit mindig emleget. 😍

Egy munkatársamnak is küldött belőle, mert Ő is hasonlóan vélekedett a téli fagyiról, szerinte is olyan, mint ami a 70-es években volt.


Hozzávalók

100 g vaj
65 g porcukor
15 g kakaópor
3 cs vaníliás cukor (ízlés szerint)
pár csepp tej

50 g étcsoki a bevonathoz


Elkészítése

A vajat, a cukrot, a kakaóport és a vaníliás cukrot pár csepp tejjel habosra keverjük.
A krémet beletöltjük 4 db tölcsérbe.

Az étcsokit megolvasztjuk és a megtöltött tölcséreket belemártjuk, majd félretesszük, hogy a csoki megszilárduljon.

 

Fehér csokis-pisztáciás krémes piskótatorta

Ez volt az első egészségesebb alapanyagokat tartalmazó torta kísérletem. A saját születésnapomra készítettem el, és nem okozott csalódást. Isteni finom lett. 

Hozzávalók

A piskótához:
350 g graham-liszt
150 g rétesliszt
100 g xilit
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
100 g napraforgó olaj
5 dl víz

A krémhez:
200 g fehér csokoládé
100 ml habtejszín
1 narancsból nyert narancshéj
70 g sótlan pisztácia

Az omlós tésztához
2 ek víz (jeges víz)
60 g vaj
1 csipet só
2 ek xilit
100 g rétesliszt
1 kk cukrozatlan kakaópor


Elkészítése

A piskóta elkészítése:
A hozzávalókat robotgéppel simára keverjük, majd egy 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük.
180 fokon 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk.

A krém elkészítése:
A csokit darabokra tördeljük, a tejszínnel és a narancshéjjal lábasban folyamatosan kevergetve felforraljuk.
Amikor felforrt, hideg vízbe állítjuk a lábost.
Miután kihűlt a krém, betesszük a hűtőbe 2-2,5 órára.
Majd a kihűlt csokis krémet pár percig robotgéppel habosra keverjük és beleforgatjuk a feldarabolt pisztáciát.
A krémből egy kicsit félreteszünk a díszítéshez, a többivel megtöltjük a piskótát.

Az omlós tészta elkészítése:
A cukrot, a réteslisztet, a sót, a puha vajat összekeverjük, majd hozzáöntjük a jeges vizet, és jól formázható tésztát gyúrtunk.
A tésztából lecsípünk egy kisebb darabot, és kakaóport gyúrunk bele.
A 10x14 cm-es bika szilikon forma aljára berakosgatunk a barna tésztából kisebb darabokat, majd belenyomkodjuk a formába a többi tésztát, és megsütjük.
A megsült omlós tésztát a piskóta tetejére tesszük. Köré pedig a félretett krémből kis csillagokat nyomunk habzsákkal.

sütési idő: 60 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alsó sütés









Iglu torta

Nagyon régen találtam ezt a receptet, akkor az eredeti télapós verziót készítettem el. Erről azonban sajnos nagyon rossz minőségű képem van. De talán azért látszik a télapós díszítés.

Később elkészítettem a másik két képen látható változatot is. Az eszkimókat és a pingvineket sima linzerből készítettem és ételfestékkel színezett tojásfehérjével díszítettem ki.

Hozzávalók: 

jégtáblához: 2-3 tojás 2-3 evőkanál víz 4-6 kanál cukor 4-6 kanál liszt baracklekvár 

Igluhoz: 25 dkg keksz 10 dkg porcukor 15 dkg kristálycukor 10 dkg baracklekvár 10 dkg durvára vágott dió 5 dkg kakaó mazsola (ízlés szerint) 

Díszítéshez: marcipánmassza 

Elkészítés:

Jégtábla:

  • A tojássárgáját a vízzel, a cukorral habosra keverjük.
  • Hozzáadjuk a lisztet, majd a felvert fehérjét.
  • Kör tortaformában megsütjük.
  • Miután megsült és kihűlt egy tálra tesszük és megkenjük baracklekvárral.
  • A fehér marcipánt vékonyra sodorjuk és bevonjuk vele a piskótalapot.

Iglu:

  • A hozzávalókat összedolgozzuk egy tálban, majd egy folpackkal bélelt, kisebb tálba kanalazzuk, jól belesimítva.
  • Hideg helyre tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Díszítés:

  • Az "iglu"-t kiborítjuk a tálból, lehúzzuk róla a folpackot.
  • Bevonjuk a maradék fehér marcipán felével.
  • Majd óvatosan a jégtáblára helyezzük.


Mikulás:
  • A jégkunyhó mellé a piros marcipánból formázzuk a Mikulás testét és a lábait.
  • A lábaihoz két hengert készítettem, a testét pedig egy gömbből alakítottam ki, kicsit olyan, mint egy nagy kocka.
  • A csizmákhoz és az öv csíkjához a fehér marcipánt kakaóval kentem be, hogy barna legyen.



2021. szeptember 25., szombat

Sajtos túrós rúd


Hozzávalók:
250 gramm zsírszegény túró
100 gramm durumliszt
100 gramm fehérliszt
1 tojás
12 gramm olvasztott kókuszzsír 

42 gramm light trappista sajt


Sajt kivételével az összes hozzávalót összegyúrtam.
A tésztát vékonyra nyújtottam, derelyevágóval felszeleteltem.
A tetejére reszelt sajtot szórtam.
Kb 180 fokon megsütöttem.

Túrós zsemle

 Hozzávalók: 100 gramm liszt, 100 gramm búzadara, 15 gramm sütőpor, 4 gramm só, 250 gramm zsírszegény túró, 1 tojás A hozzávalókat összekeve...